Mar Castells, heredera de la filatura Punt i seda, no es ni quiere ser una chica convencional. Pasea sola por el cementerio, y espera la llegada de un príncipe azul a quien entregarse en cuerpo y alma. La pasión auténtica que gobierna su vida acabara por destruirla...
Pero no es la primera vez que esto sucede en su familia. Las rígidas estructuras sociales de la Catalunya de finales del XIX y principios del XX, y la ambición de aquellos que anhelan la fortuna de los señores Castells, asfixian a cualquiera que se salga de las normas preestablecidas.






LA COLÒNIA PONS DE PUIG-REIG

1858, Cal Rosal
1865, Cal Bassacs
1871, Cal Prat
1872, Viladomiu Vell.
1874, Viladomiu Nou.
1875, Cal Pons 
1890, Cal Marçal
    
Algunes de les colònies tèxtils que es van establir al berguedà al segle XIX per aprofitar el cabdal del Llobregat i per aconseguir una mà d’obra dòcil i laboriosa, en llocs allunyats dels centres industrials molt conflictius. Coincideix en zones que han viscut de prop el problema del carlisme, els escamots, les partides i robatoris, les dobles contribucions, i que són tradicionalment conservadores. El que facilita l’adaptació al sistema de treball industrial. 
L’amo proporciona els bens materials com la feina i la vivenda, i el director i el capellà  esdevenen els guies morals.  
El paisatge fabril d'Urpes de seda està inspirat en Cal Pons.
Ni la Mar Castells, ni la Gracieta, ni cap dels personatges que les acompanyen, tenen res  a veure amb el senyor Josep Pons, fundador de la colònia, ni en cap dels seus descendents. Tot i així, els seus anhels són tan presents en l’ànima humana que ben bé podrien haver estat reals.

Quan la colònia encara dormia sota una capa de boira freda...

1 comentario:

  1. Actualment, no es percep la presència de l'amo en el conjunt de les colònies a les que fa refèrencia però arquitectònicament tot segueix igual. La fàbrica a tocar del riu, les vivendes dels treballadors, la torre de l'amo, la casa del director, el convent de les monges i sense oblidar la Catedral de l'Alt Llobregat. L'església de Cal Pons. Actualment, s'hi fan visites guiades que recreen la història i part de la novel.la "Urpes de seda".

    Des de la C-16 s'observen els conjunts patrimonials de les colònies tèxtils tot passant a gran velocitat. Us recomano que us hi atureu i que reviureu la novel.la intensament.

    ResponderEliminar